Satış & Pazarlamada Dijital Dönüşüm

Kısaca geleneksel pazarlamadan dijital pazarlamaya geçiş olarak adlandırabiliriz. Artık değerli olan şey "ürün" değil, "tüketici"i. Ürün merkezli pazarlamadan tüketici merkezli pazarlamaya; dijitalin tüm olanaklarını kullanarak geçiş yapmaya denir. 

Pazarlama, bilimsel yaklaşım olarak zaten evrilmeye başlamıştı. Hem üniversite eğitimimiz boyunca hem de offline satışlarda "olmazsa olmaz" denilen "Pazarlamanın 4P'si" bu dijital dönüşümle yerini "Pazarlama'nın 4C'si" ne bıraktı bile. 

Pazarlamanın 4P’si
Product - Ürün 
Price - Fiyat
Place - Yer
Promotion - Tutundurma

Pazarlamanın 4C’si
Customer Value - Tüketici Değeri 
Customer Cost - Tüketici Maliyeti 
Customer Convenience - Tüketiciye Uygunluk (Kolaylık)
Customer Communication - Tüketici İletişimi

Teknolojideki gelişmeler müşterilerin karar verme ve satın alma süreçleri de değiştirmektedir. Son dönemlerde buna ek olarak Corona salgını da eklenince dijital dünya zorunlu olarak bir pazar yeri haline geldi. İnsanlar mağazaya veya süper markete gitmeden alışveriş yapmanın keyfine eriştiler. Zaman kaybı yok, trafik yok, beğenmediğin ürünü geri gönderebiliyorsun ve en güzeli de çok ciddi bir rekabetin olması. Rekabet her zaman müşteri lehine bir durumdur. Rekabet, kaliteli bir ürüne daha uygun fiyata erişimi sağlar. 

Ama her ne kadar online alışveriş daha ön plana çıksa da;  tüketiciler mağazalarda ürünün kalitesini görüp ona göre alışveriş yapmaktadır. Bu da bize şunu gösteriyor ki iki model de birbiriyle etkileşim halinde ve birbirini tetikliyor. Satış & Pazarlamadaki "Dijital Dönüşüm" anlamak ve doğru yorumlamak için bu çok önemli.

Ayrıca "Reklamcılık" mantığı da çok değişti. Artık insanlar televizyondan veya radyodan duydukları reklamlardan eskisi kadar etkilenmemekdir. (Radyo ve televizyondan duyulan reklamın satışa etkisi eskiye nazaran %15-%20 arasını malesef geçemiyor.) İnsanlar telefonlarındaki sosyal medya hesaplarından ve uygulamalardan maruz kaldıkları reklamlara daha olumlu reaksiyon veriyor. Çünkü daha yeni, daha kendinden ve daha samimi buluyor. Bu durum "Satış & Pazarlamada Dijital Dönüşüm"e en güzel örnek. 

 Ayrıca yapay zekanın ve nöro pazarlama stratejilerinin de işin içine girdiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Bu gelişmelerle birlikte artık tüketici hiçbir dönemde olmadığı kadar değerli...!

Ek olarak belirtmek isterim ki; özellikle Corona sonrası insanların dijitalden ürün almaya & ürün satmaya bakış açısı değişti. Şimdi çok daha kolay iletişim kurabileceğimize ve daha güzel işler çıkarabileceğimize gönülden inanıyorum.
Bir dipnot: Ben bu dijital dönüşüme 2008'den beri aşinayım.  Asgari ücretin 608 TL olduğu 2008 yılında bir perde üreticisini web sitesinden satış yapmaya ikna etmiştik. Satışları beklediğinden de iyi gidince aylık yaklaşık 50.000 TL maliyeti olan showroom'unu kapatmıştı. O dönem için bu gibi durumlar neredeyle imkansızdı. İnsanlar "ellemeden", görmeden, dokunmadan domates bile almayız diyordu. Ama şimdi öyle değil. Corona sonrası hem üreticilerin hem satıcıların hem de tüketicilerin bakış açıları değişti.

Edindiğim bilgi ve deneyimlerimle yeni projelerinizde buluşmak üzere..!

Bu dijital dönüşüm sizi korkutmasın ve size karmaşık gelmesin...! 
(Offline ve Online'da) satış ve pazarlama alanındaki deneyimlerimle markanız veya firmanız emin ellerde...! 
Sanal dünyada gerçek ticaret için doğru yerdesiniz..!

------------------------------------------------
YASAL UYARI: Bu yazım; bilgim dahilinde olmadan ve link verilmeden kaynak gösterilemez.
Tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
info@semamacit.com
Sema Macit